Logo Pit

Parkstad CultuurWeb laat jou kennismaken met partners van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in de regio. Zoek gericht naar een culturele partner of laat je verrassen. Handig als leerkracht, icc’er of culturele instelling!

studio weergaaf

Studio Weergaaf wil leraren en leerlingen laten ervaren wat de kracht is van visualiseren binnen het onderwijs. Uit diverse studies is gebleken dat mensen informatie sneller begrijpen en onthouden als zij erbij tekenen. Zo wordt het verbale, visuele en motorische vermogen geactiveerd. Bovendien is er een hogere betrokkenheid en betere focus.

Studio Weergaaf heeft een leerlijn sketchnoting ontwikkeld voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook aan leerkrachten geef ik deze training, om visualiseren te leren toepassen binnen het reguliere lesprogramma. Dus niet erbij maar als extra tool. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het is namelijk niet de bedoeling om een kunstwerk te maken, maar effectief te leren tekenen. Sketchnoting past perfect binnen de 21st Century skills, zoals creatief denken, samenwerken, presenteren en problemen oplossen.

Waarvoor kunnen scholen hier terecht?

Wil je met Studio Weergaaf aan de slag met sketchnoting? Dan kijken we samen welk programma het best bij jullie school of onderwijs past. Een workshop voor de leerlingen of gaan jullie een uitgebreider traject in om dit goed te implementeren binnen het dagelijkse lesprogramma.

Wat ervaren kinderen bij een bezoek aan jouw instelling?

Kinderen leren zelf sketchnotes te maken en ontdekken hoe deze (eenvoudige) tekeningen hen kunnen helpen bij het leren, begrijpen en onthouden van de lesstof. Natuurlijk is dit ook goed voor hun motorische vaardigheden. Het maken van sketchnotes ondersteunt het leerproces en speelt in op de verschillende leerstijlen. Met name beelddenkers hebben veel baat bij sketchnoting, maar eigenlijk heeft het meerwaarde voor alle leerstijlen. Het brein houdt gewoon van plaatjes. Leerlingen krijgen luistertips, leren hoe ze hun sketchnotes kunnen opbouwen en leren informatie te filteren, selecteren, structureren en verbinden. Dit zorgt ervoor dat er veel verbindingen worden gemaakt in de hersenen waardoor ze actief leren.

Wat is jouw expertise of specifieke kwaliteit?

Jarenlang heb ik als leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs voor de klas gestaan. Tijdens een cursus begrijpend tekenen ontdekte ik wat de kracht van visualiseren is en hoe dit ingezet kan worden in het onderwijs. Hiervoor heb ik een werkblok sketchnoting ontwikkeld, die ik in groep 7/8 heb getest. Leerlingen reageerden enthousiast en ontdekten dat hun tekeningen hielpen bij het leren en onthouden van de les. De 69 leerlingen die mee deden gaven de lessen gemiddeld een 9,2, want het was vooral ook heel leuk!

Naast het geven van workshops, maak ik ook zelf visualisaties en getekende animatiefilmpjes voor scholen en bedrijven waardoor informatie op een aantrekkelijke en heldere manier kan worden overgebracht.

In huis: de leerling als maker Reflecterend vermogen Creërend vermogen Onderzoekend vermogen Beeldende kunst Lezen & Literatuur Media (wijsheid) PO bovenbouw VO School