Logo Pit

Parkstad CultuurWeb laat jou kennismaken met partners van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in de regio. Zoek gericht naar een culturele partner of laat je verrassen. Handig als leerkracht, icc’er of culturele instelling!

Historisch Goud - Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is één van de grootste en mooiste kastelen van het land. In kasteel Hoensbroek nemen we jou en je leerlingen op reis door het verleden van onze regio. Wij vertellen jullie de verhalen van lang, lang geleden. Bij ons kun je leren en beleven op een spannende en uitdagende manier. Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek levert een waardevolle bijdrage aan het omgevingsbewustzijn van leerlingen.

Waarvoor kunnen scholen hier terecht?

Bij kasteel Hoensbroek kun je terecht voor een doorlopende leerlijn erfgoededucatie. Ons educatief aanbod is vakoverstijgend, lesstof vervangend en sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Tevens zijn er volop mogelijkheden voor co-creaties en maatwerk. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Wat ervaren kinderen bij een bezoek aan jouw instelling?

Bij een bezoek aan het kasteel staan voornamelijk het onderzoekend en het reflecterend vermogen van de leerling centraal. Onze museumlessen zijn zo opgebouwd dat de leerling ruimschoots aan de slag gaat met het onderzoeken van zijn of haar omgeving en het verleden daarvan. Door ons aanbod aan te sluiten op de belevingswereld van de leerling, het schoolcurriculum en de ontwikkeling van het kind bieden wij de leerlingen een inspirerend en betekenisvol bezoek.

Wat is jouw expertise of specifieke kwaliteit?

Onze expertise is erfgoededucatie. Erfgoed vertelt ons wat ons verleden is, wie we zijn en wat ons met elkaar verbindt. De verhalen over erfgoed brengen ons in aanraking met voorwerpen, monumenten, musea en archieven. Het doel van erfgoededucatie hoeft niet altijd de kennis over erfgoed te zijn. Erfgoeddidactiek blijkt een goed middel te zijn om samenwerkend en onderzoekend leren vorm te geven.
Voor het basisonderwijs beschikken wij over een complete doorlopende leerlijn. Al onze museumlessen worden gegeven door een professionele museumdocent die kwalitatief en inhoudelijke goede begeleiding biedt. Voor het voortgezet onderwijs zijn er ook voldoende mogelijkheden: neem hiervoor contact met ons op.

Uit de grote wereld: de leerling als publiek Reflecterend vermogen Onderzoekend vermogen Erfgoed Lezen & Literatuur Architectuur PO onderbouw PO bovenbouw VO Museum