Logo Pit

Parkstad CultuurWeb laat jou kennismaken met partners van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in de regio. Zoek gericht naar een culturele partner of laat je verrassen. Handig als leerkracht, icc’er of culturele instelling!

Ensemble Zuiderwind

Ensemble Zuiderwind is een blazersensemble uit de Euregio en al jarenlang actief in de cultuureducatie. Met educatieve theatervoorstellingen (Jakob en de Zeven Gevaren, Er was eens... een kleine Prins, Peter en de Wolf, Hans en Grietje, In de wolken, Villa Musica, ...) wil het ensemble jonge mensen op een interactieve manier laten kennismaken met klassieke muziek.

Waarvoor kunnen scholen hier terecht?

Onze producties kunnen op locatie worden aangeboden en kunnen altijd worden uitgebreid met workshops en/of lesmateriaal. Informatie over alle producties zijn te vinden op onze website.

Wat ervaren kinderen bij een bezoek aan jouw instelling?

Onze producties nemen kinderen mee naar een wereld vol fantasie, de kracht gaat uit van de muziek, het verhaal en de verbeelding. Educatieve elementen om te creëren, reflecteren en onderzoeken worden toegevoegd (werkblaadjes, lesmateriaal, workshops kunnen op vraag).

"Je kan geen betere muziekles wensen, dit blijft de kinderen hun hele leven bij".- Een review van de directrice van een basisschool uit Maaseik over de productie "Villa Musica".

Wat is jouw expertise of specifieke kwaliteit?

Onze voorstellingen zijn voornamelijk gebaseerd op kinderen tussen 4 en 12 jaar. We onderscheiden ons door tijdens de voorstelling kort betrokken te zijn bij het publiek, en doordat we ons kunnen verplaatsen. We kunnen dus naar de scholen toekomen.

Elke voorstelling heeft een specifiek onderwerp of educatief doel.

Jakob en de zeven gevaren: voorstelling gebaseerd op het boek van Jacques Vriens, over het overwinnen van echte en zelfverzonnen gevaren

Olleke Molleke: vor de allerkleinsten (kleuters), Carnaval des Animaux in een nieuw jasje

Er was eens... een kleine Prins: deugden in het leven, filosofie naar het boek van Antoine de Saint-Exupéry

Villa Musica: muzieknoten, instrumentenleer, interactief (meezingen tijdens de voorstelling)

Peter en de Wolf: instrumentenleer

Hans en Grietje: kinderen zingen en dansen mee tijdens de voorstelling

In de Wolken: fantasie en aankaarten pestgedrag

Cops: humor, een Stomme Film van Buster Keaton waarbij het ensemble de muziek speelt

A Midsummernight's Dream: Voor middelbare scholen: Shakespeare in een nieuw jasje met muziek van Mendelssohn

Reflecterend vermogen Creërend vermogen Drama & Theater Muziek PO onderbouw PO bovenbouw Binnen school Buiten school