Logo Pit

Parkstad CultuurWeb laat jou kennismaken met partners van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in de regio. Zoek gericht naar een culturele partner of laat je verrassen. Handig als leerkracht, icc’er of culturele instelling!

Filmhub Zuid

Filmhub Zuid adviseert, ondersteunt inspireert én verbindt scholen, filmtheaters, filmmakers, aanbieders, filmdocenten en cultuurbemiddelaars in Brabant, Limburg & Zeeland op het gebied van filmeducatie. Onze ambitie is een vaste plek creëren voor filmeducatie in het onderwijs.

Aangezien kinderen en jongeren opgroeien met bewegende beelden is het noodzakelijk om een kritische blik te ontwikkelen en zo meer betekenis te geven aan film. Met filmeducatie krijgen leerlingen alle vaardigheden mee, die ze nodig hebben om volop te participeren in een maatschappij waarin beeldcultuur leidend is. Voor wie film spreekt gaat de wereld open!

Waarvoor kunnen scholen hier terecht?

Hoe begin je in het primair en voortgezet onderwijs met het bewust kijken, onderzoeken en maken van beeld in je lessen? Wij helpen je graag op weg en ondersteunen je waar dat nodig is!

Ben je op zoek naar een passende film voor een les? Wij geven tips én zorgen voor (doe-)opdrachten. Ook helpen we bijvoorbeeld bij het samenstellen van een leerlijn en het organiseren van allerlei filmactiviteiten: van trainingen en gastlessen van regionale filmprofessionals tot leuke en leerzame filmvoorstellingen in de klas of in de bioscoop/het filmtheater.

Wil je direct aan de slag in de klas?

  • (F)lessenpost: Wij sturen gratis f(ilm)lessen jouw kant op.
  • Film Wijze Waaier: Laagdrempelige filmopdrachten die je direct in de klas kunt inzetten.
  • Filmwijzers: Download een van onze Filmwijzers met films en lessen rondom een specifiek thema.
  • Films (én kant-en-klaar lesmateriaal!): Op zoek naar films om in de klas te vertonen? Wij hebben een gigantische database vol met films inclusief gratis, kant-en-klaar lesmateriaal.

Wil jij meer doen met filmeducatie in de klas?

  • Basistraining voor leraren.
  • Advies op maat = maatwerk voor jouw school! Jonathan Wanders, Consulent Limburg, komt graag bij je langs om advies te geven dat perfect aansluit bij jouw behoeftes omtrent filmeducatie. Dit advies is volledig gratis.
Wat kunnen kinderen ervaren bij jou/ jouw instelling?

Reclames, vlogs, filmpjes, series... bewegend beeld is alom aanwezig in onze samenleving. We communiceren met elkaar in beelden en maken continu beelden van onszelf en van de wereld om ons heen. En leerlingen weten er alles van... of toch niet? Hoe werkt film eigenlijk, zie je wat je denkt te zien en hoe breng je zelf een boodschap over via beeld?

Net als elke andere taal, is beeldtaal iets wat je moet leren. Aangezien kinderen en jongeren mét en ín beelden opgroeien, is het noodzakelijk dat ze op school vanuit een positieve, open benadering met bewegend beeld kennismaken.

Wij definiëren filmeducatie als het bewust kijken, maken en onderzoeken van film. Leerlingen geven betekenis aan wat ze zien of maken, door hun ervaring te leren benoemen, te onderzoeken en hierop te reflecteren.

Leerlingen ontwikkelen een kritische blik en geven zo meer betekenis aan film. Met filmeducatie krijgen leerlingen alle vaardigheden mee, die ze nodig hebben om volop te participeren in een maatschappij waarin beeldcultuur leidend is.

Wie de taal van film beheerst, zet en ziet de wereld en zichzelf in een rijker perspectief. Geef de filmbelevenis een betekenis. Dat is de magie van film!

Wat is jouw expertise of specifieke kwaliteit?

Filmhub Zuid adviseert, ondersteunt, inspireert én verbindt scholen (primair en voortgezet onderwijs), filmtheaters, filmmakers, aanbieders, filmdocenten en cultuurbemiddelaars in Brabant, Limburg & Zeeland op het gebied van filmeducatie. Dat kan via kant-en-klaar (les)materiaal of via maatwerk gebruikmakend van onze landelijke en regionale netwerk. Onze ambitie is een vaste plek creëren voor filmeducatie in het onderwijs.

Reflecterend vermogen Creërend vermogen Onderzoekend vermogen Film Media (wijsheid) PO onderbouw PO bovenbouw VO Leerkrachten/docenten Binnen school Buiten school