Logo Pit

Parkstad CultuurWeb laat jou kennismaken met partners van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in de regio. Zoek gericht naar een culturele partner of laat je verrassen. Handig als leerkracht, icc’er of culturele instelling!

De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg

Onze vondst = jouw vondst. Dat is waar we voor staan. Op een unieke locatie in hartje Heerlen bundelen het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten, Stichting Restauratieatelier Restaura en Historisch Goud hun krachten. Zowel het provinciaal depot als het restauratieatelier van Restaura is er gehuisvest.

Het doel van De Vondst is om het archeologisch proces ‘van vondst tot vitrine’ inzichtelijk te maken voor iedereen in Limburg. Er is een speciaal publieksgedeelte ingericht waar je alles kunt horen, zien en beleven op het gebied van de Limburgse archeologie. Bezoekers kunnen de permanente expositie bekijken en meekijken met restauratoren die aan het werk zijn. Ook is een rondleiding door het provinciaal depot mogelijk. Wil je zelf ervaren hoe het is om archeologische werkzaamheden uit te voeren? Ook dat kan! Schuif aan en sorteer de diverse vondsten. Nieuwsgierig geworden? Bezoek De Vondst!

Waarvoor kunnen scholen hier terecht?

De rijkheid van archeologie is onbegrensd en ongekend. De Vondst verbindt archeologische schatten op een unieke manier met het heden. En we gaan verder. Wij laten leerlingen ook vanuit hun beleving begrijpen wat deze archeologische schatten voor hen kunnen betekenen. Welk verhaal het hen vertelt, zodat ze zelf kunnen beleven welke waarde de vondsten voor hen hebben. Wat ze ervan kunnen leren. Met die kennis ontwikkelen de leerlingen zichzelf en kunnen ze de omgeving waarin wij leven mooier en beter maken.

De Vondst helpt je leerlingen om de waarde van historische schatten te ontdekken en te begrijpen. Wij bieden de beste actuele archeologische kennis en inzichten, die we met passie met jouw leerlingen delen.

De Vondst: onze vondst = jouw vondst

Wat ervaren kinderen bij een bezoek aan jouw instelling?

Bij ons leren leerlingen hoe een archeoloog te werk gaat. Ze kruipen in de rol van de archeoloog en ontdekken het proces van vondst tot vitrine.

Hierbij komen de volgende competenties aan bod:

  • Samenwerken
  • Probleemoplossend vermogen
  • Creativiteit
  • Communiceren
  • Sociale & culturele vaardigheden
Wat is jouw expertise of specifieke kwaliteit?

Bij ons beleven de leerlingen echt hoe een archeoloog werkt. Ze gaan zelf aan de slag met verschillende materialen, workshops of via hun eigen smartphone of tablet. Ze leren hoe een archeoloog werkt en denkt.

Daarnaast zien ze de restauratoren live aan het werk! Een kijkje achter de schermen bij Restaura of het Depot is ook mogelijk.

We maken maatwerk graag mogelijk!

Uit de grote wereld: de leerling als publiek Reflecterend vermogen Creërend vermogen Onderzoekend vermogen Erfgoed PO bovenbouw Museum