Logo Pit

Professionaliseringsaanbod

Vind je het geven van een drama les moeilijk? Wil je bij de tekenles wel eens buiten de lijntjes kleuren? Ben je nieuwsgierig naar de link tussen kunst en burgerschap? Hoe kun je literatuur inzetten bij je kunstles? Maar wil je niet een lange tijdrovende cursus volgen; dan zijn onderstaande cursussen wellicht iets voor jou.

Pit Cultuurwijzer vindt het belangrijk om jou als leerkracht zo veel mogelijk handvaten te geven zodat je zelf, in je eigen klas, aan de slag kunt met cultuureducatie. We weten dat dit soms lastig is. Daarom hebben we nu een aantal op de praktijkgerichte (korte) cursussen gebundeld die jou kunnen helpen om je culturele activiteiten te verbeteren.

De cursussen worden gegeven door culturele partners in Parkstad en zijn bedoeld voor alle leerkrachten en onderwijsassistenten in het primair onderwijs. De inhoud van de cursussen is afgestemd op de vraag en ambitie van het onderwijs en hierin staat de dagelijkse praktijk voorop. Op deze manier kun je je eigen vaardigheden binnen cultuureducatie verder professionaliseren.

Het cursusaanbod

ICC-cursus

primair onderwijs in samenwerking met de Nieuwste Pabo

De ICC cursus geeft je praktische handvaten, vaardigheden en inhoudelijke kennis om cultuureducatie een vaste plek binnen je school te geven. Aan het einde van de cursus ontvang je een certificaat en mag je jezelf cultuurcoördinator noemen. In deze rol ben je dé spil voor goed cultuuronderwijs voor ieder kind op school.

Praktische gegevens

Data: reeds gestart in september 2024
Aantal deelnemers: minimaal 6 personen
Duur: 8 bijeenkomsten van 3 uur
Locatie: diverse (culturele) locaties in Parkstad
Kosten per persoon: € 950,- *
Lees hier meer over de ICC-cursus

ICC-training

Voortgezet onderwijs in samenwerking met Cultlab

Grijp de kans om de spil te worden op het gebied van cultuuronderwijs in je school, in de rol van cultuurcoördinator. Iemand met een hart voor leerlingen, kunst, erfgoed en media. Steeds meer scholen bieden CKV ook in de onderbouw aan. De kunstvak docent CKV neemt dan steeds vaker de rol van cultuurcoördinator op zich. Maar wat doet een cultuurcoördinator?
In deze training ga je aan de slag vanuit je persoonlijke leervraag. Aan de hand van je eigen schoolsituatie schrijf je een plan of ander beroepsproduct. Het doel: cultuuronderwijs op je eigen school naar een hoger plan tillen. Na afloop van de training ontvang je het certificaat Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs van het LKCA.

Praktische gegevens
Data: start januari 2024– januari 2025
Aantal deelnemers: minimaal 12 personen
Duur: 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Met een totale studielast van ongeveer 40 uur.
Locatie: de bijeenkomsten vinden plaats in SCHUNCK en/of omgeving Parkstad
Kosten per persoon: € 1.000,- waarvan Pit Cultuurwijzer 50% van de kosten vergoed*
Lees hier meer over de ICC-training VO

Art Based Learning

in samenwerking met Vrije Akademie Parkstad

Art-Based Learning laat ons leren VAN kunst, in plaats van leren OVER kunst. Het is een methodisch-didactisch instrument dat uitgaat van het idee dat kunstwerken als ‘sprekende objecten’ veel te vertellen hebben, als je maar de tijd neemt om te luisteren.
Tijdens deze workshop ga je praktisch aan de slag met deze methode. Je leert stapsgewijs je creatief denken te stimuleren en krijgt tools mee hoe je dit ook in je klas kunt toepassen.

Praktische gegevens
Data: maandag 22 januari 2024
Tijden: 15:30 – 17:00 uur
Aantal deelnemers: max. 10 personen
Duur: 1 bijeenkomst van 2 uur
Locatie: Trees Ruys Huis, Heerlen
Kosten totaal: € 225,-*
Meer informatie of aanmelden via e-mail

Beeldende Technieken & materialen voor in de klas

in samenwerking met Vrije Akademie Parkstad

In deze cursus verken je verschillende creatieve technieken en materialen en leer je hoe je deze kunt integreren in je lessen. Er is voldoende tijd om zelf te experimenteren met ruimte voor je eigen inbreng. Dit zal je helpen om beeldend op nieuwe manieren in je klaslokaal te brengen en zo je leerlingen te stimuleren hun creativiteit te ontdekken.


Praktische gegevens
Data: woensdag 15 november, woensdag 29 november, woensdag 13 december
Tijden: 14: 00 – 16:00 uur
Aantal deelnemers: max. 15 personen
Duur: 3 bijeenkomsten van 2 uur
Locatie: Vrije Akademie Parkstad Landgraaf
Kosten totaal: € 625,- totaal*
Meer informatie of aanmelden via e-mail

Drama Moves

in samenwerking met Goud Verteltheater

In deze cursus maak je op een speelse en laagdrempelige manier kennis met het vak drama. Met behulp van praktische voorbeelden ga je zelf uitproberen hoe je drama voor jouw leerlingen in kunt zetten, want drama is een teamsport. Je leert over omgaan met spelvormen en dat de ander hierin meenemen belangrijk is om tot actie te komen.

Praktische gegevens

Data: maandag of vrijdag na schooltijd, exacte datum nader te bepalen
Aantal deelnemers: max. 15 personen
Duur: 1 uur
Locatie: Loge 3 Brunssum
Kosten totaal: € 120,- totaal*
Meer informatie of aanmelden via e-mail


* De cursussen worden mogelijk gemaakt door de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in het kader van deskundigheidsbevordering. Daarom neemt Pit Cultuurwijzer de kosten voor de cursussen voor alle leerkrachten en onderwijsassistenten uit de regio Parkstad voor haar rekening.