Eén van de belangrijkste taken van Pit Cultuurwijzer is het verbinden van culturele aanbieders en scholen. Dit doen we op verschillende manieren.
Parkstad CultuurWeb
Parkstad CultuurWeb laat scholen kennismaken met partners van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in de regio. Iedere aanbieder (voor wie wilt) is op deze website vindbaar met een korte introductie op zijn of haar aanbod voor scholen. Na de inleiding kunnen scholen eenvoudig doorklikken naar de eigen website van de aanbieder die hen aanspreekt. Handig voor leerkrachten en ICC’ers, maar zeker ook voor collega culturele instellingen!
Planned Culture
Enkele grote culturele aanbieders uit de regio (Kasteel Hoensbroek, het Thermenmuseum, Parkstad Limburg Theaters (PLT), Vrije Akademie Parkstad (Vazom) en SCHUNCK) werken samen binnen één centraal planningssysteem, Planned Culture. Het platform verbindt scholen en culturele instellingen met elkaar zodat we op een eenvoudige manier met elkaar kunnen samenwerken én communiceren. De school maakt een keuze uit het culturele aanbod vanuit de website of de seizoensbrochure van de culturele instellingen zelf. Daarna boeken ze via Planned Culture alle activiteiten gemakkelijk in één overzichtelijk systeem. Zo hebben scholen dus een groot deel van de geplande culturele activiteiten in één overzicht, ook al vinden de activiteiten plaats bij verschillende culturele aanbieders.
Het grote voordeel voor de culturele aanbieders is dat ook alle workshopgevers en rondleiders die voor de instellingen werken, in dit planningsysteem zijn opgenomen. Zo is direct zichtbaar of een bepaalde workshopgever of rondleider op dat specifieke moment beschikbaar is. Heb je als culturele partner ook interesse om deel te nemen aan of gebruik te maken van het planningsysteem in je organisatie? Neem contact op met onze intermediair Patrick Letterle via mail.
Reizen in de Tijd
Reizen in de Tijd verbindt basisscholen en erfgoedlocaties met elkaar. En in Zuid-Limburg is er op het gebied van cultureel erfgoed véél te beleven. Met trots zijn de erfgoedinstellingen in onze regio daarom nu aangesloten bij het landelijke platform Reizen in de Tijd.
De website reizenindetijd.nl toont het educatieve aanbod van erfgoedlocaties in de regio en scholen uit het primair onderwijs kunnen er terecht voor excursies, gastlessen en lesmaterialen voor groep 1 tot en met 8. De thema’s die aan bod komen zijn gekoppeld aan les- en kerndoelen binnen het curriculum van het primair onderwijs en zijn ingedeeld in 2 rode draden:
• Wie ben ik? Wie ben je zelf en hoe verhoud je je tot een ander?
• Wie wat bewaart. Wat zeggen spullen over ons en wat is de waarde van verzamelen en bewaren.
Zo maken de leerlingen door de schooljaren heen een reis door de tijd in hun eigen omgeving, dicht bij huis of iets verder weg. Hoe verder op weg in de leerlijn, hoe breder het perspectief en hoe groter de wereld.
Lees meer over Reizen in de Tijd in Zuid-Limburg via “aan de slag met erfgoed”.
Of bezoek de website Reizen in de Tijd.