In de huidige maatschappij speelt beeldcultuur een cruciale rol. Van social media tot het nieuws, de wereld om ons heen is doordrenkt met bewegend beeld. Maar hoe kun je als leerkracht deze kracht van film inzetten om jouw leerlingen de vaardigheden te geven die ze nodig hebben? In deze korte cursus ontdek je de basis van de wondere wereld van filmeducatie en hoe je film als krachtig middel in jouw lessen kunt integreren.
Filmeducatie leert leerlingen niet alleen hoe ze beelden kunnen interpreteren, maar ook hoe ze zelf beelden kunnen creëren. Het helpt hen om gebeurtenissen in context te plaatsen, moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken en ingewikkelde lesstof beter te begrijpen. Wie beeldtaal beheerst, ziet de wereld én zichzelf in een rijker perspectief. Maar hoe zet je film effectief in je les en verbind je het met vakgebieden zoals mediawijsheid, taal, kunst en digitale geletterdheid?
Wat kun je verwachten?
- Sessie 1: In de eerste sessie krijg je een basistraining in filmeducatie. Filmconsulent Jonathan Wanders van Filmhub Zuid neemt je mee in de wereld van film in het onderwijs. Via interactieve opdrachten ontdek je wat filmeducatie voor jouw lessen kan betekenen en ervaar je zelf hoe je film kunt gebruiken om leerlingen te betrekken en te inspireren.
- Sessie 2: In de tweede sessie ga je praktisch aan de slag met de film-maak-sets van Filmhub Zuid. Je leert de basisprincipes van filmen, animeren en monteren, en ontdekt hoe je met eenvoudige technieken jouw eigen verhalen tot leven kunt brengen. Bovendien zijn deze kant-en-klare film-maak-sets gratis te huur bij Filmhub Zuid, zodat je er ook zelf mee aan de slag kunt in je eigen klas.
En als afsluiting?
Ter afsluiting van de cursus ontvang je een gratis workshop van één uur met een filmdocent op jouw school. Samen met jouw leerlingen ga je aan de slag met de film-maak-set en pas je alles wat je hebt geleerd in de praktijk toe. Deze sessie wordt in overleg met Filmhub Zuid gepland.
Wat levert de cursus op?
- Je leert de basisprincipes van filmeducatie, filmen, monteren en animeren.
- Je weet hoe je film als krachtig middel in jouw lessen kunt integreren met vakgebieden zoals mediawijsheid, taal, kunst en digitale geletterdheid.
- Je krijgt een filmdocent in je eigen klas zodat je al het geleerde nog eens in de praktijk kunt ervaren.
Voor wie?
Leerkrachten primair onderwijs groep 6-7-8 en voortgezet onderwijs klas 1-2-3.
Praktische gegevens
Datum: dinsdagmiddag 20 en 27 januari 2026
Tijdstip: 15:45-17:15 uur
Locatie: SCHUNCK, Glaspaleis
Tijdsinvestering: 3 uur cursus, 1 uur workshop in de klas
Kosten: gratis*
Cursusleider: Jonathan Wanders van Filmhub Zuid
Jonathan Wanders is consulent Limburg bij Filmhub Zuid. Filmhub adviseert, ondersteunt inspireert én verbindt scholen, filmtheaters, filmmakers, aanbieders, filmdocenten en cultuurbemiddelaars in Brabant, Limburg & Zeeland op het gebied van filmeducatie met als doel om een vaste plek te creëren voor filmeducatie in het onderwijs. Naast consulent filmeducatie is Jonathan werkzaam als autonoom kunstenaar.
Aanmelden
Aanmelden voor een cursus kan tot 14 dagen voor de start van de cursus: minimaal 4, maximaal 20 cursisten. Deelname aan de praktijkgerichte cursussen is gratis, maar niet vrijblijvend – omdat we echt samen aan de slag gaan, rekenen we op je aanwezigheid.
Klik hier voor informatie of om je direct aan te melden via e-mail.
* De cursus wordt mogelijk gemaakt door de regeling Cultuureducatie met kwaliteit in het kader van deskundigheidsbevordering. Daarom betaalt Pit Cultuurwijzer de kosten van de cursus voor alle leerkrachten en onderwijsassistenten uit de regio Parkstad.