Logo Pit

Creatief burgerschap

Burgerschap en cultuuronderwijs kan je als vak apart aanbieden, maar als je ze aan elkaar verbindt kan het je les enorm versterken en verrijken. Je biedt een rijke context aan en door middel van creativiteit laat je de leerlingen zelf ervaren, ontdekken en creëren waardoor de lesstof beter beklijft. Wil je jouw lessen verrijken met burgerschap en cultuur? Dan is deze cursus iets voor jou!

Wat kun je verwachten?

In drie interactieve sessies krijg je waardevolle inzichten en praktische tools om burgerschapsonderwijs te integreren in jouw klas.

  • Sessie 1: We starten met het verkennen van de bouwstenen van burgerschap en hoe deze te koppelen aan actuele thema’s (vanuit bestaande methodes). Wat maakt een goede burgerschap les? Hoe verbind je dit met andere vakken? En op welke manier kan je dit op creatieve wijze verder vormgeven?
  • Sessie 2: Op de unieke locatie Kasteel Hoensbroek, duiken we dieper in het thema Ridders en Kastelen. Ontdek hoe je vanuit dit thema burgerschap en cultuur op een creatieve manier kunt combineren en krijg handvatten voor het ontwerpen van vakoverstijgende lesactiviteiten. Naast tal van inspiratie en toffe ideeën ga je ook zelf aan de slag met een korte praktijkopdracht.
  • Sessie 3: In de afsluitende sessie delen we praktijkervaringen en inspireren we elkaar met de lesactiviteit die je hebt ontwikkeld en uitgeprobeerd. Deze activiteiten worden uiteindelijk gebundeld tot een inspiratiemapje die we met elkaar delen.


Wat levert de cursus op?

  • Koppeling bouwstenen van burgerschap aan thema’s en lesmethodes.
  • Je bent uitgerust met theoretische kennis en praktische vaardigheden om op laagdrempelige manier burgerschap en cultuuronderwijs naadloos te integreren in jouw lessen.
  • Inspiratie en een praktisch voorbeeld van een samenhangende les burgerschap en cultuureducatie in kasteel Hoensbroek.


Voor wie?
Leerkrachten en onderwijsondersteuners van groep 1 t/m 8 primair onderwijs.


Praktische gegevens

Datum: woensdagmiddagen 19, 26 november 2025 en 14 januari 2026
Tijdstip
: 14:00-16:00 uur
Locatie
: sessie 1 en 3 vinden plaats op een school (nader te bepalen adhv de inschrijvingen), sessie 2 bij Kasteel Hoensbroek.
Tijdsinvestering
: 6 uur cursus, 3 uur lesvoorbereiding en uitvoer (dit is een indicatie)
Kosten: gratis*
Cursusleider
: Hannelore Rubie van De Vrienden van Bibi
Hannelore Rubie is educatief ontwerper bij De Vrienden van Bibi. Op creatieve wijze is ze altijd gericht op het vervlechten van onderwijs, cultuureducatie en leesbevordering - of het nu gaat om een lesactiviteit ontwerpen (of uitvoeren), met teams op ontdekkingsreis gaan rond dit thema of een inspiratiesessie vormgeven. Alle vragen mogen er zijn - met een ruime portie nieuwsgierigheid en creativiteit vliegen we de vraag aan en ontwerpen we samen een antwoord! Een voorbeeld uit de praktijk is het co-creatie experiment dat loopt bij BS de Verrekijker in Amstenrade.


Aanmelden

Aanmelden voor een cursus kan tot 14 dagen voor de start van de cursus: minimaal 4, maximaal 20 cursisten. Deelname aan de praktijkgerichte cursussen is gratis, maar niet vrijblijvend – omdat we echt samen aan de slag gaan, rekenen we op je aanwezigheid.

Klik hier om je aan te melden via e-mail of stel je vraag over de cursus aan ons.



* De cursus wordt mogelijk gemaakt door de regeling Cultuureducatie met kwaliteit in het kader van deskundigheidsbevordering. Daarom betaalt Pit Cultuurwijzer de kosten van de cursus voor alle leerkrachten en onderwijsassistenten uit de regio Parkstad.