Logo Pit

Beeldende materialen & technieken

Ben jij als leerkracht op zoek naar nieuwe inspiratie en technieken om creatief aan de slag te gaan met je leerlingen? In deze cursus verken je 2D en 3D materialen zoals houtskool, inkt en klei. Je ontdekt de veelzijdigheid van materialen en leert ze doelgericht aan thema’s te koppelen voor vakoverstijgend beeldend onderwijs. 

Voor veel leerkrachten zijn materialen vaak slechts een middel tot een doel, maar in deze cursus ontdek je dat materialen zoveel meer te bieden hebben! Je leert hoe je materialen doelgericht kunt koppelen aan thema's en onderwerpen, waardoor je verbindend, versterkend en vakoverstijgend kunt werken binnen het vak beeldend.

Waarom deze cursus?
Op een laagdrempelige en praktische manier laat beeldend kunstenaar Dorieke Schreurs zien hoe je van productgericht werken naar procesgericht werken kan overgaan. Hierbij koppelt ze een stukje theorie aan de praktijk van procesgerichte didactiek. Je maakt kennis met verschillende (nieuwe) materialen en technieken en leert hoe je materialen kunt inzetten om je beeldende les betekenisvol te maken. Het materiaal is meer dan alleen het middel dat je gebruikt. Hoe en waarom kies je voor een bepaald materiaal, wat kan ik er allemaal mee en hoe versterkt het je beeldende les? Dat en nog veel meer komt allemaal aan bod. Na deze cursus heb je de tools om met jouw leerlingen het creatieve proces aan te gaan!


Doel
Aan het einde van de cursus kun je de verbindingen leggen tussen materialen en onderwerpen of thema's. Je kunt dit vakoverstijgend toepassen, waarbij je terug kunt vallen op stencils en kaarten die je tijdens de cursus ontvangt.

Waar werk je aan tijdens de cursus?
In de eerste les duiken we in de wereld van 2D-materialen, zoals potloodtechnieken, aquarel, inkt, verf, krijt, houtskool, en meer. We werken aan concrete lesopdrachten met de nadruk op het waarom van de materiaalkeuze en hoe deze keuze verbindingen kan leggen.

De tweede les richt zich op 3D-materialen (of het 3D-werken met 2D-materialen zoals karton en papier), zoals klei, assemblage of restmaterialen. Opnieuw werken we met concrete voorbeelden om praktisch inzicht te krijgen.

In de derde les wordt je uitgedaagd om de opgedane kennis toe te passen door zelf een lesopzet te maken. Hierbij kun je gebruik maken van een visuele kaartenmethode om verbindingen te vereenvoudigen.


Praktische informatie:

Data: woensdag 13, 27 november en 11 december
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Duur: 3x 2 uur
Locatie: Vrije Akademie Parkstad, Landgraaf
Kosten: geen kosten voor deelnemers uit Parkstad*
Culturele aanbieder: Vrije Akademie Parkstad


Aanmelden

Je opgeven voor de cursus kan tot twee weken van tevoren door een mail te sturen naar info@pitcultuurwijzer.nl
Voor alle trainingen geldt een minimale deelname van 4 personen en maximaal 20 personen. Meld je op tijd aan vol=vol.Aanmelden:

* De cursus wordt mogelijk gemaakt door de regeling Cultuureducatie met kwaliteit in het kader van deskundigheidsbevordering. Daarom betaalt Pit Cultuurwijzer de kosten van de cursus voor alle leerkrachten en onderwijsassistenten uit de regio Parkstad.