Logo Pit
< Terug naar overzicht

12 augustus 2021

Interview van de maand met: Cindy Sleijpen

Cindy Sleijpen (44) is werkzaam bij Pit Cultuurwijzer en maakt deel uit van het projectteam. Haar focus ligt op de communicatie en het organiseren van de bijeenkomsten. Daarnaast denkt ze als teamlid mee tijdens het gehele proces. Cindy heeft een achtergrond in de leisure branche. Ze was werkzaam bij een evenementenbureau en was hier, naast de organisatie van de events, tevens verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. Omdat corona en de evenementenbranche geen goede combinatie bleek, ging ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. De culturele sector is een hele andere dan ze gewend was, maar past nu volledig in haar straatje. Na vijf maanden werkzaam te zijn bij Pit Cultuurwijzer, heeft ze allesbehalve spijt dat ze kennisgemaakt heeft met deze, voor haar nieuwe wereld.

Cindy’s doel: “Ik vind het mooi dat we via Pit Cultuurwijzer kinderen kunnen laten ontdekken en leren zelf creatief te zijn. We kunnen ze kennis laten maken met een breed spectrum aan kunst en cultuur, de wereld en met zichzelf, zodat ze niet bang hoeven te zijn om zichzelf te uiten. Het is belangrijk dat kinderen, naast rekenen en taal, ook kennis maken met kunst en cultuur. Omdat ik zelf kinderen heb denk ik hier steeds meer over na en vind ik dit steeds belangrijker.”

Cindy, wat vind jij het leukste aan je werk?

Eigenlijk alles. Het werk is heel afwisselend. Ik kom uit een commerciële branche en heb het gevoel dat ik nu meer betekenis kan geven aan een maatschappelijk doel. Ik kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van alle kinderen in Parkstad. Wat mij betreft moeten alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met kunst en cultuur, zodat zij daar hun hele leven van kunnen profiteren. De culturele sector is een gepassioneerde wereld. Het team is superleuk. En als ‘buitenstaander’ met een andere kijk, kan ik goed meedenken met de nieuwe processen waarmee we gestart zijn.

Welke ervaring op het gebied van cultuureducatie heeft de meeste indruk op jou gemaakt?

Thuis gingen we vroeger wel eens naar een museum of theater, maar cultuur werd bij ons niet met de paplepel ingegoten. Eigenlijk kwam ik pas echt in aanraking met cultuureducatie toen mijn kinderen naar de basisschool gingen. Als kersverse kleuters gingen zij bijvoorbeeld naar het atelier van juf Els, waar ze de meest bijzondere dingen maakten. Ik was (en ben) altijd diep onder de indruk van de kunstwerken die de kinderen mee naar huis namen. Ook waren er op school weeksluitingen, waarbij de kinderen vanaf de kleuters kennis maakten met het staan en presenteren op een podium. In het begin waren de kinderen daar nog voorzichtig en terughoudend in, maar met de jaren zag je ze steeds meer groeien in hun presentatie én hun zelfvertrouwen. Dat was heel waardevol om te zien voor mij. Die groei bij kinderen is belangrijk, omdat ze zichzelf kunnen zijn en dit meenemen als bagage voor de rest van hun leven.

Op welke manier heb jij te maken met Pit Cultuurwijzer?

Ik ben onderdeel van het projectteam. Ik mag meedenken in het proces en in alle communicatieve uitingen. Door die uitingen probeer ik onder andere meer zichtbaarheid te creëren voor Pit, zowel bij het onderwijs, het culturele veld, de stakeholders als de gemeentes. We willen laten zien waar Pit voor staat en daarnaast bij welke projecten Pit betrokken is in heel Parkstad. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het stuk communicatie op social media en mag ik mijn organisatietalent gebruiken voor netwerkbijeenkomsten en andere dingen die door Pit georganiseerd worden.

Welke boodschap wil jij aan kinderen meegeven op het gebied van cultuureducatie?

Op dit moment groeien kinderen voornamelijk op met tv, social media en Youtube. Ik vind het belangrijk dat kinderen daarom in aanraking blijven komen met alle facetten van kunst en cultuur op school, zodat ze leren om hun eigen creativiteit te gebruiken en te ontdekken. In de maatschappij wordt vaak verwacht dat we binnen de lijntjes kleuren, maar het is juist ook belangrijk dat je alles zelf uitprobeert en zelf leert ontdekken wat je leuk vindt. Durf fouten te maken, want kunst kent geen fouten.

Wat is jouw talent?

Ik ben een spin in het web. Ik ben een organisatietalent en hou ervan om alles te regelen en de overview te houden, zowel zakelijk als privé. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel leuk om de activiteiten op school te organiseren. Ik doe alles met een ‘smile’, dat maakt het leven veel leuker. Verder hou ik ervan om verschillende culturen te ontdekken in verre landen. Ik vind het leuk om tussen de lokale bevolking te staan en niet op de gebaande paden te wandelen. Dat is weer terug te zien in mijn werk.