Logo Pit

Podiumervaring op doen in een theater


Licht kort toe wat de aanleiding was om een Co-creatie aan te vragen?
Voor het tweede jaar op rij lanceerde Vrijeschool Parkstad het ambitieuze project "Transformatie." Dit project bood leerlingen van 14 jaar de mogelijkheid om zich onder te dompelen in vijf inspirerende disciplines: muziek, songwriting, writing & performance, beeldende kunst en dans. Het doel was niet alleen om hen deze kunstvormen te laten ervaren, maar ook om hen hun eigen stad, de culturele instellingen en jonge kunstenaars te laten ontdekken. We wilden dat onze leerlingen de magie van het theater leerden kennen, zowel voor als achter de schermen, en natuurlijk op het podium zelf. Deze unieke ervaringen zouden ze vervolgens kunnen toepassen tijdens hun eigen spetterende eindvoorstelling.

Hoe verliep het ontwikkelproces?
Voor het theater bood deze samenwerking de kans om direct in contact te komen met hun toekomstige publiek, terwijl de school een diepgaande kennismaking kreeg met de wereld van de professionele podiumkunsten. De workshops, gegeven in een echte theaterzaal, gaven de leerlingen een veel beter begrip van wat ze op school leren. Ze konden de theorie direct koppelen aan de praktijk. Bovendien wilden we hen leren wat het betekent om een theaterbezoeker te zijn. Dit leidde tot waardevolle inzichten die we omzetten in een explainer video, waarin de leerlingen reflecteerden op vragen als "Hoe gedraag ik me in een theater?" Een leerzame ervaring voor zowel de leerlingen als het theater.

Wat zijn de resultaten van de co-creatie? Hoe verliep de uitvoer?
Het project groeide uit tot een integraal onderdeel van het lesprogramma, waarbij de leerlingen de disciplines niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk leerden kennen. Daarnaast is er een indrukwekkend digitaal audiovisueel product ontstaan, gemaakt voor en door jongeren die PLT bezoeken. De samenwerking tussen Vrijeschool Parkstad en Parkstad Limburg Theaters werd hierdoor nog intensiever en vruchtbaarder.

Hoewel de geplande eindvoorstelling op 12 mei 2020 helaas moest worden afgelast vanwege de pandemie, blijft de film een blijvend resultaat van deze co-creatie. In de film worden de theateretiquette en gedragsregels helder uitgelegd door en voor de doelgroep. Dit resultaat is een waardevol leermiddel dat veel verder reikt dan de oorspronkelijke projectperiode.


Wat waren de reacties op de co-creatie?
Hoewel de leerlingen het jammer vonden dat hun eindvoorstelling niet kon doorgaan, was de algehele ervaring zeer positief. De workshops in het theater werden enthousiast ontvangen en de bijdrage van de leerlingen aan de film gaf hen een gevoel van trots en betrokkenheid. Dit project heeft hen niet alleen nieuwe vaardigheden bijgebracht, maar ook een blijvende herinnering achtergelaten aan de magie van het theater.

Bekijk hier de video!