Logo Pit
< Terug naar overzicht

5 juni 2024

Vereniging Cultuurprofiel scholen onder de aandacht

Ontdek de kracht van cultuuronderwijs met de Vereniging CultuurProfielScholen. Er bestaat landelijk al een groot netwerk aan scholen dat zich profileert als CultuurProfielSchool, waarmee zij uitdragen dat cultuuronderwijs een centraal onderdeel is van het lesprogramma. De scholen willen samen leren en onderzoeken, en zij streven naar erkenning voor hun vaak al onderscheidend presenteren op het gebied van cultuuronderwijs. De invulling van hun kunst- en cultuuronderwijs start vanuit visie en ambitie, waarna keuzes worden gemaakt voor onderwijsbeleid, inhoud en uitvoering.

De Vereniging Cultuurprofielscholen biedt scholen de kans om hun culturele educatie naar een hoger niveau te tillen. Als jouw school nog geen lid is, is dit wellicht interessante informatie om meer te weten te komen wat het netwerk van scholen, dat culturele ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan, kan bieden.


In het kort:

De Vereniging CultuurProfielScholen is een landelijke vereniging voor én door PO en (V)SO scholen die cultuuronderwijs centraal stelt. De CultuurProfielScholen willen samen leren en onderzoeken. Ze hebben gezamenlijk een Kwaliteitskader ontwikkeld. Daarnaast pleiten de VCPS-PO en haar scholen voor meer erkenning voor cultuuronderwijs.

Cultuurprofilering is een invulling van kunst- en cultuuronderwijs waarbij je als school vanuit visie en ambitie keuzes maakt voor onderwijsbeleid, inhoud en uitvoering. Het doel is om cultuureducatie voor een brede groep leerlingen versterkt toegankelijk te maken. De Vereniging Cultuurprofielscholen helpt scholen om een rijk en divers cultureel programma aan te bieden. Leden krijgen toegang tot een breed scala aan culturele activiteiten en projecten die de creatieve en artistieke vaardigheden van leerlingen stimuleren. Daarnaast bieden zij kansen voor leerkrachten om deel te nemen aan workshops, trainingen en netwerkevenementen. Als school ben je onderdeel van een hecht netwerk van scholen die culturele educatie belangrijk vinden. Door samen te werken met andere Cultuurprofielscholen kunnen waardevolle samenwerkingsverbanden en uitwisselingen ontstaan. Deelnemende scholen dragen een kwaliteitskeurmerk.

Succesverhalen uit Zuid-Limburg
In de regio Zuid-Limburg zijn al enkele middelbare scholen aangesloten bij de vereniging. Deze scholen hebben ervaren hoe de ondersteuning van de vereniging bijdraagt aan een rijker cultureel klimaat binnen hun onderwijs. Namens de Vereniging CultuurProfielScholen nodigen wij ook basisscholen uit om vrijblijvend te onderzoeken wat deze vereniging voor jouw school kan betekenen.
Meer informatie of voor vragen neem je het best direct contact op met:contact@cultuurprofielscholen.nl. Of download je hier een informatiebrochure: Informatie Vereniging Cultuurprofielscholen.

Samen maken we cultuuronderwijs sterker!