Logo Pit

14 juli 2022

Resultaten van Groeipakket: kasteel Hoensbroek

In kasteel Hoensbroek zijn veel dingen oud, en dat is maar goed ook anders hadden ze niet zoveel mooie verhalen te vertellen aan hun bezoekers. Het wordt pas een probleem als er zaken verouderd zijn en dat was het geval bij de reguliere schoolspeurtochten van het kasteel. Het was tijd voor een grondige CmK-proof update, welke middels het Groeipakket van Pit Cultuurwijzer kon worden gerealiseerd.

Samen met ontwikkelaar Martenique Hickey werd er gekeken hoe de leerlingen van de bovenbouw van het primaire onderwijs actief met het verleden aan de slag kon tijdens hun bezoeken aan het kasteel. Onderzoeken en samenwerken waren hierbij de belangrijkste competenties als uitgangspunt. De keuze viel op de werkvorm van een fotospel:
Leerlingen krijgen een tas vol voorwerpen, een fotocamera, een boekje met beschrijvingen van de ruimtes in het kasteel en een 20-tal foto opdrachten. Om de opdrachten te kunnen voltooien moeten de leerlingen eerst de juiste ruimte vinden in het kasteel en vervolgens de juiste objecten vinden om de foto mee te maken.


Door deze nieuwe tocht ontdekken de leerlingen het kasteel en de verschillende kasteelverhalen op hun eigen manier en tempo, én zijn ze leidend in hun eigen kasteelonderzoek. De leerlingen én docenten reageren erg enthousiast en daarom wordt deze speurtocht nu ook vaker ingezet voor de vrijetijdsmarkt.


“Door het groeipakket konden wij de ontwikkeling evenals de materialen van de nieuwe speurtocht bekostigen en hebben we een duurzaam CmK-proof product.”
Jody Martens, educatief medewerker Historisch Goud


Wil je meer weten over het Groeipakket? Klik dan hier.
Neem ook gerust eens contact op met onze intermediair culturele veld Patrick Letterle om de mogelijkheden te bespreken.