25 juni 2025
Interview van de Maand: Louise
Hoe geef je cultuuronderwijs écht een plek in je school? ICC’er Louise de Bie van basisschool De Verrekijker deelt in dit interview hoe zij met haar team bouwt aan cultuuronderwijs dat aansluit bij andere vakken én bij de leerlingen. Een verhaal over visie, samenwerking en groei — in de klas én als cultuurcoördinator.
Op basisschool De Verrekijker in Amstenrade werkt ICC’er Louise de Bie samen met haar team aan cultuuronderwijs dat verweven is met andere vakken. Vanuit een duidelijke visie, betrokken collega’s en gezamenlijke activiteiten ontdekken leerlingen hun talenten en maken ze kennis met kunst en cultuur. We spraken Louise over haar rol, het visietraject en hoe ze haar team en leerlingen meeneemt.
Hoi Louise, kun je iets over jezelf en je rol op De Verrekijker vertellen?
“Op De Verrekijker geef ik les in unit 3, groep 5 en 6. We werken met units: grotere stamgroepen die we opdelen bij instructies, zodat we meer op maat kunnen werken. Naast mijn rol als leerkracht ben ik ICC’er, interne cultuurcoördinator. Dat is bij ons een taak die je naast je lesgevende werk oppakt. Ik koos hiervoor omdat kunst, cultuur en lezen me erg aanspreken.
Waarom wilde je kunst en cultuur sterker in het onderwijs van jullie school verankeren?
“Al voordat ik de ICC-cursus deed, merkte ik dat ik cultuuronderwijs niet als losstaand iets wilde aanbieden. Natuurlijk is het leuk om eens naar het theater te gaan of iets creatiefs te doen, maar ik zag meerwaarde in het koppelen aan andere vakken, zoals wereldoriëntatie of taal. Door cultuur ‘in te vlechten’ wordt het betekenisvoller. Dat besef groeide tijdens de ICC-cursus, waar ik leerde hoe je een cultuurplan opstelt, maar vooral hoe je collega’s meeneemt en samen werkt aan cultuuronderwijs.”
Jullie hebben gewerkt aan een visietraject, waarbij een getekend verslag als startpunt diende. Hoe zag dat proces eruit?
“Het begon met mijn deelname aan de ICC-cursus. Daarbij was het de bedoeling dat je een cultuurplan schrijft. Maar ik wilde niet in mijn eentje een plan bedenken en dat vervolgens presenteren. Ik wilde het samen met het team ontwikkelen. We zijn met elkaar in gesprek gegaan: wat vinden we belangrijk? Welke ambities hebben we? Daar kwamen concrete acties uit, zoals invlechtmomenten waarin kunst en cultuur gekoppeld worden aan andere vakken. Samen met een klein groepje maakten we een overzicht van onze ambities en acties. Hannelore Ruby, met wie we samenwerkten via Pit Cultuurwijzer, hielp ons daarbij. Zij maakte alles visueel inzichtelijk, bijvoorbeeld met schema’s en een kaart waarop we de samenhang tussen vakken en kunstdisciplines konden zien. Dat overzicht gebruiken we nu als leidraad en reflectie-instrument.”
Hoe ziet dat cultuuronderwijs er nu in de praktijk uit?
“We hebben schoolbreed een themamiddag georganiseerd rond het thema communicatie, gekoppeld aan Blink. Leerlingen mochten kiezen uit workshops zoals schilderen met camouflagedieren, drama, vloggen en verhalen schrijven. Het hele schoolgebouw was in beweging: kinderen werkten in gemixte groepen en leerden van elkaar. Het team vond het een mooie ervaring, maar gaf ook aan dat het veel van hen vroeg. Daarom werken we nu per unit. Voor het tweede invlechtmoment hebben we als thema ‘lezen en verhalen’ gekozen. Elke unit kiest een verhaal, gedicht of fragment en koppelt daar een kunstdiscipline aan, bijvoorbeeld dans of bouwen. We proberen ook steeds iets nieuws in te brengen, zoals werken met materialen of technieken die nog niet eerder zijn gebruikt. Op die manier ontdekken leerlingen nieuwe manieren om een verhaal of thema te verwerken. De keuzevrijheid en variatie in activiteiten zorgen ervoor dat kinderen actief betrokken zijn.”
Wat heeft dit traject jullie opgeleverd?
“Het heeft ons als team dichter bij elkaar gebracht. Doordat we samen het plan maakten en stap voor stap werken, voelt het van iedereen. Collega’s komen zelf met ideeën en passen het ook toe binnen andere lessen, zoals workshops bij carnaval of creatieve verwerking in taallessen. Voor de leerlingen is cultuuronderwijs iets waar ze echt naar uitkijken. Ze vinden het fijn dat ze zelf mogen kiezen en iets nieuws leren. Zelf ben ik in mijn rol gegroeid: ik heb meer vertrouwen gekregen en voel me zekerder. De ICC-cursus gaf me praktische handvatten: hoe pak je het planmatig aan, hoe creëer je draagvlak, hoe koppel je cultuur aan andere vakken. Het heeft me geholpen om cultuuronderwijs niet als los project te zien, maar als iets dat verweven is met alles wat we doen.”
Waar droom je nog van als het gaat om cultuuronderwijs op De Verrekijker?
“Dat kunst en cultuur net zo vanzelfsprekend worden als taal en rekenen. Dat het echt een basisvaardigheid wordt. Want educatie is meer dan alleen de basisvakken.”
Meer weten over cultuuronderwijs op De Verrekijker of de ICC-cursus? Neem contact met ons op of kijk hier voor informatie over de ICC cursus.
< Terug naar overzicht