Logo Pit

14 april 2022

Wandel Museum Schinveld geopend

De resultaten van de co-creatie in Schinveld zijn te bewonderen!

Samen met de intermediairs van Pit Cultuurwijzer vormde Basisschool Schinveld een visie op cultuureducatie. Hieruit kwam naar voren dat er meer aandacht moest komen voor de lokale omgeving in de lesstof. Specialisten Simoon Hanssen en Martenique Habets hielpen de school (d.m.v. een co-creatie) met het maken van creatieve lessen over dit onderwerp.


Vorig jaar gingen de leerlingen van alle groepen dan ook aan de slag tijdens lessen over cultureel erfgoed. Iedere groep maakte eigen kunstwerken passend bij hun onderwerp. De groepen 1 en 2 leerden over de witte Juffer van de Lammedam, de kinderen hebben dit verwerkt in knutselwerkjes. Met groepen 3 en 4 werd een beeldenroute langs de Rode Beek gelopen en maakten de leerlingen met een kunstenares beelden rondom dit thema. De groepen 5 en 6 zijn in openluchtmuseum Nonke Buusjke geweest. Aan de hand van analoge fototechniek maakten zij blauwdrukken. Tenslotte leerden de groepen 7 en 8 over de Witte Juffer en schreven daarna samen met een rapper een gedicht hierover. De bedoeling was om de werken op school tentoon te stellen, maar corona gooide destijds roet in het eten. Om iedereen toch te laten zien wat er werd gemaakt, is het wandelmuseum bedacht. De kunstwerken worden nu tentoongesteld in de etalages van de ondernemers en enkele particulieren van Schinveld. “We plaatsen alle werken in etalages, daarvoor gebruiken we de ramen van bedrijven en enkele woonhuizen,” laat Martine Könings weten.


Wil je de kunstwerken zelf bekijken? De expositie duurt nog tot en met maandag 18 april, Tweede Paasdag. De creaties zijn te bekijken in de volgende straten: Beekstraat, Wilhelminaplein, A ge Water, Heidestraat en Kloosterlaan in Schinveld.


Foto's door Katja Waltmans