Logo Pit
< Terug naar overzicht

9 februari 2023

Praktijkvoorbeeld van Meer Harmonie in de Samenleving

Mooi resultaat van een aanvraag bij de klankbordgroep! Deze keer een activiteit uit het programma Meer Harmonie In De Samenleving dat dit schooljaar voor het tweede jaar op rij actief is op basisscholen in de gemeentes Brunssum, Kerkrade en Landgraaf.

Binnen het programma Meer Harmonie In De Samenleving verzorgt onder andere een vakleerkracht muziek, wekelijks muzieklessen voor alle klassen aan de hand van een doorgaande leerlijn op basisscholen in de gemeentes Brunssum, Kerkrade en Landgraaf. Dit project heeft na een pilot (schooljaar 2021-2022), een gehonoreerde aanvraag gedaan bij de klankbordgroep van Pit Cultuurwijzer.

Onderdeel van de binnenschoolse leerlijn van Meer Harmonie in de Samenleving is 'Klinkend Perspectief'. Hierin staat de kennismaking met alle verschillende instrumentgroepen in groep 5 centraal, daar waar mogelijk in samenwerking met een lokale muziekvereniging. De leerlingen krijgen bezoek in de klas van de muziekvereniging, die het instrument of de instrumentgroep demonstreert. De leerlingen mogen vervolgens zelf het instrument uitproberen. Zo wordt er een brug geslagen van de muziekles in de klas, naar de lokale culturele omgeving.

De foto’s zijn een mooi voorbeeld van hoe leerlingen in contact komen met muziekverenigingen, deze keer Koninklijke Harmonie St. Caecilia Spekholzerheide. Er vond in de groepen 5 van Basisschool de Spoorzoeker een demonstratie plaats van diverse hout-instrumenten. Tijdens de muziekles van meester Jan vertelden de harmonieleden alles over hun instrument, speelden ze een aantal bekende muziekstukjes (waarbij er zelfs klassikaal werd gemusiceerd!) én mochten de leerlingen zelf op de fluit en klarinet spelen.