Logo Pit

1 april 2021

Inspirerende lesideeën van Arjen van Prooijen

We kijken terug op een succesvolle digitale inspiratiebijeenkomst met Arjen van Prooijen als gastspreker. Arjen is docent kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing en is verbonden aan Zuyd Hogeschool (Kunstacademie en Conservatorium Maastricht). Daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over kunst-gerelateerde onderwerpen.

Arjen heeft ons tijdens zijn lezing geïnspireerd om anders te kijken naar de manier waarop kunstenaars identiteit in beeld brengen. Zijn inspirerende boodschap is dat de manier waarop je naar iets of iemand kijkt altijd gekleurd is door wie je bent.

Tijdens de bijeenkomst maakte Arjen de koppeling naar kinderen en jongeren en heeft hij inzicht gegeven hoe je portret, identiteit en anders naar iets of iemand kijken in het onderwijs kunt toepassen. Een beeld bestaat voor kinderen namelijk uit ‘waarheden’. Deze ‘waarheden’ worden door de kunstenaar geconstrueerd en zijn nooit objectief. Die zijn gebaseerd op conventies en associaties die wij eraan verbinden. Wij kunnen kinderen leren bewust te worden van deze associaties die bepaalde beelden oproepen, met als doel deze ‘waarheden’ ofwel conventies te doorbreken… Hierbij kan tevens de vertaling gemaakt worden naar andere vakgebieden, zoals de conventies in muziek, beeldende vorming enzovoorts.

Wij delen bij deze dan ook graag een vijftal inspirerende lesideeën van Arjen, waarbij kinderen leren om op een andere manier naar beelden (in dit geval portretten) te kijken. Bekijk hier de les-ideeën.

Voor meer informatie over Arjen van Prooijen en zijn lezingen, check zijn website: www.arjenvanprooijen.nl