Logo Pit

Theatervoorstelling ‘Broer’ - CMK in de praktijk

Op vrijdag 7 juni speelde philharmonie zuidnederland in Hub Kerkrade de muzikale voorstelling ‘Broer’ voor én met 400 leerlingen uit de groepen 5 & 6 van het primair onderwijs.

Pit Cultuurwijzer ging, samen met leerkrachten uit het primair én voortgezet onderwijs en een kleine afvaardiging van het culturele veld, een kijkje nemen en liet zich inspireren door deze interactieve voorstelling.

Philharmonie zuidnederland werkt binnen domein 3 “Kunst uit de grote wereld”. Hun voorstelling ‘Broer’ sloot hier perfect bij aan. De bezoekers (leerlingen uit de groepen5 en 6) deden actief mee in de voorstelling. Van tevoren waren er in de klas liedjes en bewegingen geoefend die in de voorstelling terugkwamen.

Om dit te kunnen realiseren heeft philharmonie zuidnederland actief gezocht naar samenwerkingen met verschillende partners uit de regio. Muziekconsulenten van SCHUNCK Muziek en Dans hebben bijvoorbeeld de leerkrachten geholpen met de voorbereidende lessen in de klas. Een samenwerking die duidelijk vruchten afwierp, zo bleek uit de enthousiaste manier waarop alle leerlingen deelnamen tijdens de voorstelling. Ze zongen verschillende liedjes, leerden body-percussion en maakten zelfs muziek met een zakdoek.

Na de voorstelling werd het enthousiasme gedeeld in de nabespreking met collega’s uit het onderwijs en culturele veld. Onder andere in het nagesprek met Wilma Hollanders (educatiemedewerker philharmonie zuidnederland) en Annemarie Huntjens (educatiemedewerker PLT) werd een inbedding van dergelijke projecten in de klas als een grote meerwaarde gezien.

Onder het genot van een kop koffie was er vervolgens gelegenheid om bestaande én nieuwe contacten op te zoeken en te onderzoeken wat ervoor nodig is om projecten geïnitieerd door het culturele veld, zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij het onderwijsprogramma in de klas. Deze inkijk in elkaars wereld leverde veel bruikbare inzichten op.

"Schitterend om te zien hoe enthousiast de kinderen meezongen, dansten en met de doekjes bewogen."

Een aanwezige leerkracht zei het volgende over de voorstelling en de aansluitende inspriatiesessie:

"Ik vond het een mooie voorstelling met een super interactie tussen spelers, kinderen en het symfonie orkest. Schitterend om te zien hoe enthousiast de kinderen meezongen, dansten en met de doekjes bewogen. Voor mijn school zou dit ook een mooie kans zijn om kinderen te laten kennis maken met theater en orkest (de grote wereld). Het is alleen jammer dat je nooit van tevoren weet wat er komend jaar zal spelen i.v.m. je lange termijn planning voor je school. Elk jaar zijn er andere voorstellingen."

Ook aankomend schooljaar organiseert Pit Cultuurwijzer inspiratiemomenten, om kunst uit de drie domeinen zichtbaar te maken. Ben je ook benieuwd naar wat er mogelijk is in Parkstad? Houd dan onze agenda in de gaten!

Meer informatie over PLT: https://www.plt.nl
philharmonie zuidnederland : https://www.philharmoniezuidnederland.nl/educatie