Logo Pit

Gezond portret bij basisschool de Diabolo

Deelnemers van de interne cultuur coördinator-cursus en de deelnemers van de cursus Grondstof zijn gematcht om samen te werken vanuit de vraag van de school.

Bij basisschool De Diabolo in Kerkrade is er gestart vanuit de vraag om binnen het thema lente iets te doen rondom zintuigen en waarnemen. Hierbij stond voorop dat kinderen uit groep 1 en 2 op een onderzoekende en experimenterende manier aan de slag gingen. De competentie onderzoekend vermogen uit het traject van De Cultuur Loper stond hierbij centraal.

Kunstenares Martenique Habets besprak samen met icc-er Miriam Metsemakers ideeën vanuit het thema groeien van planten en bloemen. Dit resulteerde uiteindelijk in het idee om kinderen een kunstwerk te laten maken van groente en fruit, geïnspireerd op de portretten van de Italiaanse kunstenaar Archimboldo.

Tijdens deze les was het voor de icc-er mooi om te zien dat alle kinderen ontzettend enthousiast de samenwerking aan gingen met elkaar. Ze bedachten steeds weer nieuwe creaties en gingen op een onderzoekende manier aan de slag. De klas was rijkelijk gevuld met stukjes fruit en groente. De geur in de klas was heerlijk en zelfs het opeten erna viel goed in de smaak.

Het idee is om in de toekomst vanuit dit thema en de gedragsindicator hier een vervolg aan te geven.

Deze creaties had ik zelf als leerkracht nooit bedacht.