Logo Pit
< Terug naar overzicht

16 januari 2023

Workshop programmeren voor leerkrachten bij Discovery Museum op 9 februari

Als kinderen al op jonge leeftijd leren programmeren, opent dat nieuwe manieren om te leren. Zo blijkt programmeren de leesmotivatie en leesvaardigheid van kinderen te kunnen bevorderen. Discovery Museum en Nardie Fanchamps van de Open Universiteit ontwikkelden een workshop “Educational Robotics & digitale geletterdheid” voor leerkrachten bovenbouw PO en onderbouw VO.

Programmeren is een manier van denken
Het vergroten van de digitale geletterdheid en het leren programmeren gaat niet zozeer om het bijbrengen van de technische skills. Die zijn natuurlijk in de toekomst ook wel handig, maar het is niet het belangrijkste. Het belang zit ‘m vooral in de manier van denken die leerlingen aanleren. Leren denken als een programmeur helpt leerlingen aan technieken waarmee ze zelf complexe problemen van uiteenlopende aard kunnen oplossen.

Workshop voor leerkrachten PO & VO

In de workshop gaan ze aan de slag met het onderwijzen van programmeren en de bijbehorende denkwijze met behulp van educational robotics. Dit zijn programmeerbare robotsystemen waarmee kinderen al vanaf jonge leeftijd kunnen kennismaken met programmeren. De inzichten die de deelnemers opdoen tijdens de workshop kunnen ze ook gebruiken in andere vak- en vormingsgebieden, bijvoorbeeld voor het verhogen van de leesmotivatie en de (technische) leesvaardigheid in het onderwijs. Zo blijft programmeren geen vak apart, maar kun je educational robotics inzetten in iedere les.

Aanmelden

Ben je leerkracht en wil je meer weten over het inzetten van programmeren in de klas? Of zoek je naar manieren waarop je leerlingen kunt ondersteunen op het gebied van programmeren en lezen? Neem dan deel aan de workshop op 9 februari 2023. De workshop vindt van 13.00 tot 17.30 uur bij Discovery Museum in Kerkrade. Heb je interesse in deze workshop of wil je als team inschrijven? Neem dan contact op met Gène Bertrand van Discovery Museum: workshop@discoverymuseum.nl