Logo Pit
< Terug naar overzicht

7 september 2020

Interview van de maand met: Susanne Brekelmans

Susanne Brekelmans (36) is manager Educatie bij SCHUNCK. In die rol is zij tevens projectleider van Pit Cultuurwijzer.

Susannes doel: Ik heb de intrinsieke motivatie om zoveel mogelijk kinderen te bereiken met kunst en cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat de groei van kinderen niet alleen bestaat uit taal en rekenen. Wat wij kunnen bereiken vanuit Pit, het bereikbaar maken van cultuur voor kinderen, daar ga ik voor. Voorheen deed ik dat vanuit andere instellingen en rollen, nu vanuit mijn huidige functie. Onderdeel kunnen zijn in de groei van kinderen en jongeren vind ik heel belangrijk. Daarin moeten we ook niet alleen zenden maar veel meer in gesprek gaan met de leerling. Een stukje groei kan ook op filosofisch vlak, omdat dan de discussie op gang komt. Ik wil graag van betekenis zijn voor jongeren in Parkstad. Dit moeten we dan ook niet alleen doen, maar vooral met elkaar, samen sta je sterk.

Susanne, wat vind jij het leukste aan je werk?

Pit Cultuurwijzer bestaat sinds 1 januari 2017. Het doel was om CmK beter bereikbaar te maken voor deze regio. Voordat Pit Cultuurwijzer in deze omgeving actief was opereerde er een provinciale penvoerder maar dat landde niet echt. Doordat er nu regionale penvoerders zijn ingezet, zijn er kortere lijntjes met het onderwijs en de culturele partners. Ik vind het belangrijk dat ik werk heb dat een maatschappelijk doel dient. Een commerciële functie past mij niet, wat we doen moet voor mij van betekenis zijn. Daarnaast word ik heel blij van het werken in teamverband en de passie en bevlogenheid waarmee we ons werk allemaal doen.

Welke ervaring op het gebied van cultuureducatie heeft de meeste indruk op jou gemaakt?

Tijdens mijn middelbareschooltijd waren wij als klas de eerste lichting die met CKV als vak in aanraking kwam. We hebben in die les eens een bezoek gebracht aan het theater waar Urbanus speelde. Dat was de eerste keer dat ik als 16-jarige in aanraking kwam met een directe vorm van kunst en dat heeft veel impact op mij gehad.

Op welke manier heb jij te maken met Pit Cultuurwijzer?

Ik ben bij Pit betrokken als projectleider en penvoerder. SCHUNCK is verantwoordelijk voor het project in alle facetten en in die rol ben ik contactpersoon voor het Fonds voor Cultuurparticipatie, provincie Limburg en de Gemeente Heerlen. Ik zorg er samen met het team voor dat alles in goede banen wordt geleid en dat we op koers blijven.

Welke boodschap wil jij aan kinderen meegeven op het gebied van cultuureducatie?

Durf te ontdekken en blijf jezelf. Ik vind dat tegenwoordig teveel dingen voor kinderen bepaald wordt. Met alle moderne technieken en social media als youtube willen ze alles kopiëren en worden ze niet meer gemotiveerd om zelf te creëren. Zonder cultuureducatie komen kinderen soms helemaal niet meer in aanraking met kunst. Ouders zouden hun kinderen meer ruimte moeten geven en kinderen zouden die ruimte meer moeten nemen zodat ze daar meer in kunnen groeien.

Wat is jouw talent?

Mijn talent is denk ik vooral mijn energielevel en mijn enthousiasme, hierdoor kan ik veel bereiken in mijn rol, en weet ik anderen mee te nemen.