Logo Pit

3 maart 2020

Interview van de maand met: Manon Smeets

Manon Smeets (51) is leerkracht op Obs. De Tovercirkel in Heerlen en cultuurcoördinator. Daarnaast volgt ze de tweejarige Post HBO opleiding Cultuurbegeleider in Utrecht.

Manons doel: Vakken met elkaar koppelen zodat voor de leerlingen alles met elkaar in verbinding staat

Manon, wat vind jij het leukste aan je werk?

In mijn werk als cultuurcoördinator probeer ik cultuur te koppelen aan de thema’s van wereldoriëntatie. Dit ontwikkelen we als leerkrachten met elkaar en daar komt cultuur ook bij kijken. Het leukste aan mijn werk is natuurlijk het werken met kinderen. Ik ben leerkracht voor groep 3 en ik word iedere dag blij als ik zie hoe enthousiast ze zijn, als ze de klas in komen en enthousiast zijn over het thema waar we mee werken.

Welke ervaring op het gebied van cultuureducatie heeft de meeste indruk op jou gemaakt?

Jaren geleden werkte ik voor een school waar veel kinderen cultuur niet vanuit thuis mee kregen. Hun eerste kennismaking met kunst was op school. Het opvallende was dat die kinderen heel erg enthousiast raakten over kunst. Zo lieten we de kinderen meedenken over waar we op schoolreis naar toe wilden gaan en toen kwamen ze met het verrassende idee om met z’n allen een museum te bezoeken. Dat is natuurlijk heel erg leuk om mee te maken!

Op welke manier heb jij te maken met Pit Cultuurwijzer?

Pit Cultuurwijzer heeft een begeleidingstraject op onze school gedaan. De vraag daarbij was: wat zijn de ambities op onze school? Met deze vraag in het achterhoofd volgen we als team van leerkrachten diverse workshops. Zo gaan we een co-creatie aan met het Laagland theater en een deskundigheidsbevordering met subsidie vanuit Pit. Er worden workshops gegeven waar we met drama onze lessen kunnen aanvullen en versterken. We werken daarbij met het thema ‘Reizen door de tijd’ en laten de onder- en de bovenbouw kennis maken met verschillende thema’s uit de canon van Limburg.

Welke boodschap wil jij aan kinderen meegeven op het gebied van cultuureducatie?

Ik vind het belangrijk om mee te geven dat kunst en cultuur bij het leven hoort, net zo goed als alle andere dingen. Kinderen moeten met alles kennis kunnen maken om uiteindelijk een keuze te maken voor dat wat het beste bij hen past. Als je kinderen op jonge leeftijd in aanraking laat komen met cultuur staan ze hier nog voor open, en kunnen ze de dingen zonder een waardeoordeel ervaren.

Wat is jouw talent?

Voordat ik de pabo deed heb ik een dansopleiding gedaan aan de theaterschool van Amsterdam. Ik heb een grote passie voor dans! Daarnaast speel ik al 15 jaar cello, daar word ik ook erg gelukkig van!