Logo Pit
< Terug naar overzicht

22 mei 2023

Ervaringsverhaal: Project Oorlog & Vrede BS Sint Jozef

Basisschool Sint Jozef uit Merkelbeek heeft aan een mooi project “Oorlog en Vrede” gewerkt. Hierin werden op maat lessen ontwikkeld, samen met Nowy van Hedel en Vrije Akademie Parkstad.

Project Oorlog & Vrede
Afgelopen periode heeft Basisschool Sint Jozef uit Merkelbeek gewerkt aan een mooi project “Oorlog en Vrede”. Hierin werden op maat lessen ontwikkeld, samen met Nowy van Hedel en Vrije Akademie Parkstad.


Het lesaanbod
Het ontwikkelde lesaanbod bestaat uit 3 lessen. Tijdens de eerste les mochten de 13 leerlingen uit groep 7 en 8 op school kennis maken met de verhalen en gebeurtenissen van hun bevrijders in en rond Merkelbeek. Een week later zijn ze in groepjes door het dorp gegaan en hebben bijzondere plekken bezocht en opdrachten uitgevoerd. De reeks werd afgesloten met een bezoek aan de War Cemetery te Brunssum.


Boeiende verhalen van gesneuvelde soldaten

Voor het thema ‘Oorlog & Vrede’ is contact gezocht met Nowy van Hedel. Nowy verzamelt en onderzoekt sinds 1998 namen, documenten, persoonlijke bezittingen met markeringen of andere traceerbare tekens uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn doel is de geschiedenis achter de tekens en objecten te achterhalen. Hij vindt het belangrijk om het verhaal van de soldaten te vertellen en levend te houden.

De leerlingen waren onder de indruk. Kunst en Cultuur zijn dan ook onmisbaar voor de vorming van jonge mensen. Het project kent dan nog geen einde; een viertal jongens van BS Sint Jozef willen het graf van de enige Joodse gesneuvelde eren door samen iets moois te maken.


Platform Reizen in de Tijd
Erfgoedinstellingen en Pit Cultuurwijzer zijn aangesloten bij het landelijke platform Reizen in de Tijd. Je vindt hier bezoeklessen, maar ook diverse opdrachten & activiteiten die je met leerlingen in de klas kunt doen. Zo wordt het eenvoudiger om eigen lesstof te verbinden aan een museumbezoek.

Vanuit Pit Cultuurwijzer ondersteunen we culturele partners in de regio hierin. Zo heeft Vrije Akademie Parkstad een lesprogramma ontwikkeld over Oorlog & Vrede voor de regio Beekdaelen. In een later stadium kunnen deze lessen via Reizen in de Tijd ook door andere scholen worden afgenomen.